Hvorfor græder spædbørn ?

Alle spædbørn græder mere eller mindre, da det er den eneste måde, de kan kommunikere på og fortælle at de har et behov. Der kan være flere forskellige årsager til gråden. Det naturlige er, at barnet giver udtryk for sult, behov for nærhed, eller udtrykker ubehag ved en våd ble. Men derudover kan der naturligvis være tale om at barnet fejler noget og derfor er det altid vigtigt at kontakte egen læge og sundhedsplejerske for at sikre sig at det ikke lider af en sygdom eller har fysiske gener.

Men når et barn er blevet undersøgt af lægen og sundhedsplejersken og der er konstateret at det er sundt og rask, men at det alligevel græder meget, så er årsagen, forklarer børnelæge Harvey Karp, at barnet reagerer mod at det er over- eller understimuleret i forhold til det miljø, det havde i livmoderen som foster.

Harvey Karp, der har arbejdet i mange år med behandling af spædbarnskolik, siger videre at barnet har været et med moderens krop i ca. ni måneder, 24 timer i døgnet og fortsat har behov for at føle den tryghed og få de sansestimuli, det havde i livmoderen.

"Livet i mors mave" består af en tæt og omsluttende berøring fra livmoderens vægge, mange gyngende og vuggende bevægelser, en konstant høj susen fra de store blodårer og rytmiske lyde fra hjertet.

Når barnet fødes, er dets nervesystem ikke fuldt udviklet, men modnes i månederne efter fødslen. Det kan for nogen børn betyde, at de er mere følsomme overfor den store forandring, det er at komme fra et miljø med masser af tryghed og kendte sansestimuli ud til en "uendelig" verden, hvor stilheden og anderledes stimuli kan virke overvældende på dem.

Barnet kan føle sig understimuleret ved stilhed, mangel på vuggende bevægelser eller manglende følelse af fysisk nærhed.

Nogle børn reagerer, hvis der er for mange mennesker omkring det, eller hvis det bliver flyttet rundt til forskellige steder. Hvis en fremmed tager barnet op, eller der er for mange nye og ukendte sanseindtryk, kan det virke overstimulerende på barnet og gøre det uroligt.